Studenten Elektronica ontdekken dankzij Strukton Rail de vele toepassingen van glasvezel

Ook in de spoorwereld neemt glasvezel een steeds belangrijkere rol in : treintracés zijn interessante corridors om steden met glasvezelnetwerken met elkaar te verbinden. Bovendien is glasvezel ook niet zo ‘diefstalgevoelig’ als de traditionele koperdraad. Daarom heeft Strukton Rail sinds een paar jaar ook een Divisie Optic Fiber die in opdracht van onze klanten en van opdrachtgevers buiten de spoorwereld glasvezelwerken binnen de spooromgeving uitvoert.

Veel poetsen, en met finesse bakken in een oventje, het zijn begrippen die we niet direct met onze werkzaamheden associëren, maar onze Divisie Fiber Optic doet het zonder problemen. Glasvezelwerken vragen dan ook veel detail en proper werken is een must.

Dat probeerden onze collega’s Jens, Jesse en Johan vandaag ook duidelijk te maken aan de leerlingen van 6 Elektronica van het KTA van Herzele. Zij kregen namelijk een introductie in de fascinerende wereld van het snijden, ontmantelen en lassen van glasvezel.

Waarom glasvezel?

Glasvezel heeft aanzienlijke voordelen ten opzichte van koperdraad, met name op het gebied van snelheid, capaciteit, betrouwbaarheid, en toekomstbestendigheid. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van glasvezel:

Hogere Snelheden:
Glasvezel biedt aanzienlijk hogere dataoverdrachtsnelheden dan koperdraad. Dit betekent snellere internetverbindingen en efficiëntere communicatie.

Grotere Bandbreedte:
Glasvezel kan veel meer data tegelijkertijd vervoeren, wat resulteert in een hogere bandbreedte. Dit is vooral nuttig voor toepassingen die veel data verbruiken, zoals streaming en cloud computing.

Betrouwbaarheid:
Glasvezel is minder gevoelig voor elektromagnetische interferentie en andere omgevingsfactoren die de prestaties van koperdraad kunnen beïnvloeden. Dit zorgt voor een stabielere en betrouwbaardere verbinding.

Lagere Latentie:
De latentie, of vertraging, bij het verzenden van data is lager bij glasvezel dan bij koperdraad. Dit is belangrijk voor toepassingen die real-time dataoverdracht vereisen, zoals videoconferenties en online gaming.

Lange Afstanden:
Glasvezel kan data over veel langere afstanden verzenden zonder kwaliteitsverlies, wat ideaal is voor grootschalige netwerken en langeafstandstransmissies.

Toekomstbestendig:
Glasvezel is beter voorbereid op toekomstige technologische ontwikkelingen en hogere datavereisten. Dit maakt het een duurzamere keuze voor netwerkinfrastructuren.

Veiligheid:
Glasvezel is moeilijker af te tappen dan koperdraad, wat een hogere mate van gegevensbeveiliging biedt.
Deze voordelen maken glasvezel tot een superieure keuze voor moderne netwerkinfrastructuren, vooral in een tijd waarin de vraag naar snelle en betrouwbare internetverbindingen blijft groeien.

Ook in de spoorwereld neemt glasvezel een steeds belangrijkere rol in : treintracés zijn interessante corridors om steden met glasvezelnetwerken met elkaar te verbinden. Bovendien is glasvezel ook niet zo 'diefstalgevoelig' als de traditionele koperdraad.