Dankzij Strukton Rail rijden er binnenkort biertreinen door de Brusselse Haven

De vergroening van de logistiek was een van de prioriteiten van de afzwaaiende Brusselse regering. Daarom werd in de voorbije legislatuur volop ingezet in de vernieuwing van het spoornetwerk in de Brussels (voor)haven.

In opdracht van spoornetbeheerder Infrabel leggen we momenteel de laatste hand aan een nieuw tracé dat de haven van Brussel met het spoor verbindt. Zo ontstaan alternatieve routes voor het vervuilende containerverkeer via de weg. Onder andere AB InBev zal van de nieuwe spoorverbinding gebruikmaken.

 

De nieuwe spoorlijn, die vorig jaar werd aangekondigd en over een week of twee afgewerkt wordt, is een belangrijk puzzelstuk om van de Haven van Brussel een knooppunt voor multimodaal goederenverkeer te maken. Het spoor en de waterwegen moeten daarbij de hoofdrol gaan spelen.

“Die worden almaar belangrijker voor de grote exporterende bedrijven, vergeet niet dat Europa oplegt dat tegen 2050 meer dan 50 procent van het wegvervoer moet verschuiven naar milieuvriendelijker alternatieven als het spoor of de waterwegen”, zo klinkt het bij de Haven van Brussel.

Zeer binnenkort al wil brouwerij InBev vanuit Leuven en Jupille starten met transporten naar de Brusselse haven om verschillende bieren van daaruit te verschepen naar de rest van de wereld. Maar daar blijft het niet bij. Zo wil de Haven ook inzetten op transporten van zuiders fruit naar het nabijgelegen Europees Centrum voor Fruit en Groenten (ECFG) op de Werkhuizenkaai. Op die manier zouden heel wat vervuilende wegtransporten op een andere manier georganiseerd kunnen worden.

Dat er binnenkort heuse biertreinen door Brussel zullen rijden, zal dus ook in belangrijke mate te danken zijn aan onze verschillende operationele teams! #GoeBezig! #WeAreStrukton

Ook VRTNWS.be wijdde een mooi artikel aan de nieuwe ontsluiting van de Brusselse Haven. Lees er hier meer over.