Meetrobot meet op onbereikbare plaatsen

Siebens Spoorbouw, een dochterbedrijf van Strukton Rail België, werkt vooral voor de industrie en heeft grote bedrijven als klant. Af en toe komen daar ingewikkelde opdrachten uit voort zoals een jaarlijkse controle van het spoor van bovenloopkranen. “Voor deze klus hebben wij een speciale meetrobot ontwikkeld”, zegt Jo Derie, manager Geomatics Engineering.

In fabriekshallen wordt zeer vaak gebruik gemaakt van bovenloopkranen.
Aan de gevelwanden, net onder het dak, zijn stalen leggers bevestigd en daartussen bevindt zich de bovenloopkraan die door de ganse hal heen en weer kan bewegen. De verplaatsing gaat over rails die jaarlijks gecontroleerd moeten worden op slijtage en veilig gebruik.

Totaalstation

Jo: “Deze spoorstaven zijn zeer moeilijk bereikbaar. Je kunt er nauwelijks bij op een veilige manier.
De hal zelf staat doorgaans vol met machines dus gebruikmaken van een hoogwerker behoort ook niet echt tot de mogelijkheden. Zodoende hebben we de meetrobot bedacht, een landmeetkundig toestel dat we op afstand kunnen laten rijden. De robot wordt op één plaats op de spoorstaaf gezet en kan daarvandaan alle posities bereiken.
De meetresultaten laten zien hoe recht en vlak het spoor ligt en wat de spoorbreedte is. Met de aanwezige laserscanners nemen we doorsnedes van de spoorstaaf om eventuele slijtage aan te tonen.
Om de seconde wordt ook een foto gemaakt om bij afwijkingen te kunnen zien wat er aan de hand is.”

Voor ingewikkelde opdrachten hebben wij een speciale meetrobot ontwikkeld. Een landmeetkundig toestel dat we op afstand kunnen laten rijden. De robot wordt op één plaats op de spoorstaaf gezet en kan daarvandaan alle posities bereiken.

Uniek

“We hebben hier een uniek stuk gereedschap”, aldus Jo.
“Het is ooit ingebracht als innovatief idee en nu uitgewerkt.
Er zitten twee hoofdcomponenten aan. Het mechanische ontwerp is intern door Wouter Aelterman uitgevoerd, het elektronicagebeuren is door een externe partij ontworpen. Het apparaat is net af en zal veilig metingen gaan uitvoeren op onbereikbare plekken.”

Jo Derie

Neem contact op met onze specialist


+32 496 585380

Benieuwd wat Strukton Rail NV nog meer 'maakt'?

Strukton Rail: Your lead to Safe and Reliable Railways

Ondek onze projecten