Project Buitenrooster

De digitalisering van de seininrichting was een bijzonder ambitieuze project dat eind 2019 succesvol beëindigd werd.

Buitenrooster

De Noord-Zuidverbinding, die in 1952 officieel in gebruik werd genomen, is een van de drukste treincorridors ter wereld: elke weekdag maken bijna 1.200 treinen voor binnenlands en internationaal verkeer er gebruik van.
De Noord-Zuidverbinding wordt gekenmerkt door een reeks tunnels die onder het centrum van Brussel door lopen en die op die manier de stations Brussel Zuid en Brussel Noord met elkaar verbinden.
Voor het station Brussel Zuid ligt het zgn. Klein Eiland, een bijzonder uitgebreid wisselcomplex dat voor een veilige en efficiënte coördinatie van de treinbewegingen door de tunnels zorgt.

Tijdens een TLO van 3 dagen werden meer dan 100 medewerkers ingezet om dit huzarenstukje tot een goed einde te brengen.

Ambitieus project

De digitalisering van de seininrichting het zgn. buitenrooster voor Brussel Zuid was een bijzonder ambitieuze project, dat al van start ging in 2016 en dat eind 2019 succesvol beëindigd werd. Voor de indienststelling van het zgn. Klein Eiland werd ervoor gekozen om het treinverkeer gedurende drie dagen volledig stil te leggen.

Technologisch huzarenstukje

Meer dan 100 werkkrachten zorgden tijdens deze lijnonderbreking voor de vervanging van 46 seinen en van de gemotoriseerde bediening van 170 wissels, voor de indienststelling van 93 vaste en schakelbare bakens, 307 ACAT en 41 toonfrequent spoorstroomkringen.
Deze operatie bleek een technologisch huzarenstukje dat zowel de betrouwbaarheid van het spoornet als de veiligheid voor de reizigers, ten goede komt.
Deze werkzaamheden vormden ook een eerste stap in de uitrol van het ETCS-veiligheidssysteem in deze belangrijke spoorzone.
Bovendien maken deze werken ook deel uit van het concentratieprogramma van de seininrichting, dat het mogelijk maakt om alle seinen overal in Brussel vanuit één enkel nieuw seinhuis te bedienen.

Benieuwd wat Strukton Rail NV nog meer 'maakt'?

Strukton Rail: Your lead to Safe and Reliable Railways

Ontdek onze projecten